vrijdag 22 augustus 2014

Preventief fouilleren. Veiligheid tegenover onze privacy.


Preventief fouilleren wijkt af van het gangbare uitgangspunt dat burgers slechts bij verdenking  gefouilleerd kunnen worden. Dus zonder dat er een verdenking tegen de persoon in kwestie bestaat.

In het strafrecht is fouilleren geregeld in het Wetboek van Strafvordering en de Wet wapens en munitie. In 2002 is de Wet preventief fouilleren in werking getreden.
Preventief fouilleren mag alleen in zogenaamde ‘veiligheidsrisicogebieden’. In de Wet preventief fouilleren staat dat de burgemeester een gebied voor een bepaalde tijd kan aanwijzen als veiligheidsrisicogebied. Binnen de huidige regeling is de gemeenteraad in eerste instantie het bevoegde bestuursorgaan dat het aanwijzen van een veiligheidsrisicogebied kan regelen. De echte macht en uitvoering ligt echter bij de officier van justitie, waardoor de democratische inbedding feitelijk niet zoveel voorstelt.

Kan iedereen in een aangewezen gebied zomaar gefouilleerd worden? Het antwoord is kortgezegd ja. Gebeurt dit dan ook bij iedereen zonder aanzien des persoons? Hier zit hem het gevaar, want in de praktijk blijkt regelmatig van niet. Het fouilleren gebeurt steeds steekproefsgewijs en het is gebleken dat de ene groep meer kans maakt om gefouilleerd te worden dan de andere.

Lees bericht verder op: www.wekdordrecht.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten